Gebrekkig Duits kost miljarden

Nederland loopt minstens 7,8 miljard euro per jaar mis doordat er in ons bedrijfsleven bar slecht Duits gesproken wordt. Dat concludeert exportorganisatie Fenedex na een onderzoek onder haar leden…
Meer dan negentig procent van de respondenten geeft daarin aan dat hij omzet misloopt door de gebrekkige beheersing van de Duitse taal. Fenedex rekent voor dat de Nederlandse exportomzet in Duitsland 78,5 miljard euro bedraagt. ,,Stel dat we tien procent mislopen, en dat is nog een voorzichtige schatting; dan bedraagt de schade 7,8 miljard,’’ stelt F. Hauwert, directeur van Fenedex.

Hij stuurt vandaag een brandbrief naar de minister van Onderwijs en de staatssecretaris van Economische Zaken. Daarin vraagt hij om beter taalonderwijs. ,,Het is rampzalig,’’ foetert hij. ,,Ik ben verbijsterd over de kwaliteit van het onderwijs. We stonden, als Nederlanders, lange tijd bekend om onze taalbeheersing. Maar die naam hebben we verkwanseld. Het is rampzalig.’’ De noodkreet die Fenedex slaakt wordt onder meer gesteund door de Kamer van Koophandel, hogescholen, bedrijven en werkgeversclub VNO-NCW.

Bijna een kwart van de Nederlandse exportomzet wordt bij de Oosterburen behaald. ,,De Duitsers willen graag in hun eigen taal worden aangesproken. Als iemand jou in armetierig Nederlands een fantastisch product staat aan te prijzen, twijfel je ook. En als er een handleiding vol taalfouten bijzit net zo,’’ zegt Hauwert. Nederlanders die de Duitse taal niet goed beheersen of de cultuur niet goed kennen, kunnen het in veel gevallen vergeten, denkt hij.

(Bron:  Algemeen Dagblad)